Da BLOX skulle indvies, startede en heftig diskussion om BLOX som arkitektur. BLOX fik dårlige anmeldelser og hård kritik. Men der var også nogen, der forsvarede BLOX. Alt i alt efterlod debatten et indtryk af, at både godt og dårligt kunne siges om BLOX. Men det var personer med forbindelse til Realdania, der kunne lide BLOX.
De kritiske indlæg om BLOX
Arkitekt og teaterchef Jon Stephensen kaldte i Berlingske byggeriet for en katastrofe og sammenlignede det med en ondsindet alien og et sofabord fra 60`erne. (Berlingske 5/9 2017)
Politikens arkitekturanmelder Karsten Ifversen gav BLOX sølle 2 stjerner og kaldte bygningen for et misfoster. Han tilføjede dog, at BLOX ville kunne glæde vinduespudserne. (Politiken 25/4 2018)
The Guardian var også meget hård i sin kritik. ”A gloomy glass monolith” blev BLOX kaldt. (The Guardian 1/5 2018)
I Kulturkupeen kaldte Ulla Strømberg huset for “Bloksbjerg” og en ny gøgeunge i København.
I POV skrev Nikolaj Bøgh, at der er tale om et mislykket kæmpebyggeri, der er en knytnæve i et historisk følsomt område.
Alle disse indlæg kom fra personer uden tilknytning til Realdania. Ganske anderledes forholdt det sig med indlæggene pro BLOX.
De rosende indlæg om BLOX
Realdanias direktør slog sig sammen med Københavns overborgmester og kulturministeren og roste BLOX i høje toner (Politikens kronik 4/5 2018). Københavns kommune og Realdania har haft flere projekter sammen som Royal Arena i Ørestaden. Og staten er også samarbejdspartner på Dansk Arkitekturcenter og projekter i Kulturstyrelsen.
Markant var et indlæg i Politiken 13/5 2018, hvor 5 prominente personer – Dorte Mandrup, Kim Herforth Nielsen, Louis Becker, Johnny Svendborg, Knud Flaveland Nielsen – præsenterede sig som ”samfundsborgere, der holder af og engagerer sig i vores by”, mente, at Danmark skulle glædes over at have fået et markant hus.
Imidlertid har Dorte Mandrup været arkitekt på Realdania projekterne Isfjorden på Grønland og Vadehavscentret i Sønderjylland.
Kim Herforth Nielsen er direktør for 3xN, som har været arkitekter på Den Blå Planet og Royal Arena. Begge er kæmpeprojekter, som Realdania har været med til at finansiere.
Louis Becker er ansat i Henning Larsen arkitekter, som har haft flere projekter for Realdania og hvis direktør, sidder i Realdanias bestyrelse.
Johnny Svendborg har haft nogle mindre projekter for Realdania, mens Knud Fladeland Nielsen i sin tid vandt idékonkurrencen for de bynære arealer i Århus Havn, som Realdania realiserede ved at støtte DOKK1.
Politiken Byrum (4/5 2018) fik Jakob Lange, formand for Foreningen for Hovedstadens Forskønnelse, og tidligere stadsarkitekt Jan Christiansen til at anmelde BLOX. Uden at falde helt ned af stolen af begejstring fandt de begge en del pæne ting at sige om BLOX.
Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse bor til leje i Realdanias hus ved Nyboder sammen med en række andre organisationer indenfor bygningsfredning og –bevaring. Jan Christiansen fik sin bog om tiden som stadsarkitekt finansieret af Realdania.
Rundt omkring i pressen dukkede arkitektureksperter op og udtrykte sig positivt om BLOX. Forfatteren Peter Olesen, der får fondsstøtte til sine mange bøger om arkitektur og fik støtte af Realdania til sin bog om Frederiksberg, mener i Berlingske, at BLOX vil kunne blive pæn med lys i. I samme artikel optræder Kim Herforth Nielsen igen og mener, at BLOX er i skala med omgivelserne. (Berlingske 5/9 2017).
Direktør for M/S Museet for Søfart i Helsingør Ulla Tofte fremhæver i et interview i Politiken (28/4 2018) pladsen mellem BLOX og Fæstningens Materialgård som en gevinst for byen. Museet for Søfart fik tidligere i april en bevilling fra Realdania.
I samme artikel i Politiken præsenteres Boris Brorman som en tidligere kritiker af Realdania, men nu er han langt mere positiv. Boris Brorman blev valgt af Dansk Arkitekturcenter som kurator for det danske bidrag til Venedig festivalen i 2016. Dansk Arkitekturcenter og det danske bidrag til Venedig festivalen er støttet af Realdania.
Det er bemærkelsesværdigt, at kritikerne af BLOX alle er uafhængige af Realdania, mens de positive overfor BLOX alle har relationer til Realdania.
Fri debat?
Det er menneskeligt, at man gerne vil forsvare en forretningspartner og er positivt indstillet overfor en organisation, som man har modtaget penge fra, men man kan vel så ikke betragtes som uvildig? I det mindste burde man vel oplyse om sine relationer til Realdania?
Kernen i problemet i er, at Realdania blander forretning og donationer i samme pulje, som man kalder for ”filantropi”. Hvis folk i byggeriet kritiserer BLOX, kritiserer de også en meget stor bygherre med projekter, som de fleste gerne vil være med på. Eksperter og fagkyndige kan også føle, at de forringer deres muligheder for at få støtte fra Realdania, hvis de kritiserer f.eks. BLOX.
Resultatet er blevet, at debatten om arkitektur, byggeri og byer har fået en bias: Det er sikrest at være positiv overfor Realdania. Men hvem kan lægmand så stole på i debatten om byer og byggeri?
Læs også om den megen kritik af Realdania, der har været fremme i dagspressen.